Επιστημονικές Εκδηλώσεις της Ι.Ε.Η. από το 2004 μέχρι 2013
Στις 8/12/2004 με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της Εταιρείας έγινε στην επετειακή εκδήλωση στην αίθουσα ΑΝΔΡΟΓΕΩ την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου, με κύριο ομιλητή τον καθηγητή Ε.Βορίδη.
O Koς Βορίδης ανέπτυξε το θέμα” Γιατρός η μάγος η γιατρός και μάγος” με έμφαση στην σχέση ασθενούς και γιατρού μια σχέση που δοκιμάζεται πολλές φορές από την σύγχρονη ιατρική επιστήμη όταν αυτή βασίζεται μόνο στους κανόνες των επιστημονικών δεδομένων,παραβλέποντας τις αδυναμίες και ιδιαιτερότητες του ασθενούς.
Στην εκδήλωση έγινε επίσης ιστορική αναδρομή και παρουσίαση του έργου της Ιατρικής Εταιρείας από τον Πρόεδρο Ιωάννη Βαβουρανάκη.
2005-Τον Αύγουστο του 2005 πραγματοποιήθηκε κατόπιν προσκλήσεως της οργανωτικής επιτροπής ομιλία με θέμα “τα καρδιαγγειακά νοσήματα ” στο 1ο Πανβιαννiτικο συνέδριο.
Στις 25/10/2005 οργανώθηκε από την εταιρεία Alzheimer και συναφών διαταραχών και την ΙΕΗ, επιστημονικό συμπόσιο με θέμα “Νεώτερα θεραπευτικά δεδομένα στην ήπια γνωστική διαταραχή στην αγγειακή άνοια”.
Υπο την αιγίδα και συμμετοχή της Εταιρείας στις 12/2/2006 πραγματοποιήθηκε ανοικτή ενημερωτική εκδήλωση με την Εταιρεία Νόσου Alzheimer με θέμα “Άνοια …..υπάρχει ελπίδα”
Στις 27/9/2006 σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης πραγματοποιήθηκε Ιατρική συνάντηση με θέμα “Σύγχρονα δεδομένα στην αντιμετώπιση της Υπερλιπιδιμίας”.
Στις 18/10/2006 πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα και συμμετοχή της Ι.Ε.Η. εκδήλωση με θέμα “Η θεραπεία των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος τάσεις και στόχοι “.
Από 9 έως 12/11/2006 διοργανώθηκε από την Εταιρεία το 13ο Παγκρήτιο Ιατρικό Συνέδριο (το μεγαλύτερο από πλευράς συμμετασχόντων συνέδριο στην Κρήτη έως σήμερα )και απετέλεσε την κορυφαία εκδήλωση της Ιατρικής Εταιρείας. Το Συνέδριο περιελάμβανε όλες τις θεματικές ενότητες και ειδικότητες της Ιατρικής με σημαντικό αριθμό ερευνητικών εργασιών με τη μορφή ελεύθερων προφορικών ή αναρτημένων ανακοινώσεων.
Υποβλήθηκαν συνολικά 623 εργασίες από τις οποίες έγιναν αποδεκτές μετά από κρίση 545.(311 προφορικές ανακοινώσεις και 234 αναρτημένες-posters). Οι εργασίες προέρχονταν από όλο τον Ελλαδικό χώρο με τον κύριο όγκο από τα νοσοκομεία της Κρήτης και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.
Πραγματοποιήθηκε επίσης σημαντικός αριθμός :
1.Στρογγυλών τραπέζιων (17)
2.Κλινικών φροντιστηρίων (3)
3.Διεταιρικών συζητήσεων (6)
4.Διαλέξεων (14)
5.Δορυφορικών συμποσίων (7)
Τις εργασίες του Συνεδρίου,στην επίσημη τελετή έναρξης κήρυξε ο υφυπουργός Υγείας Αθανάσιος Γιαννόπουλος με προσκεκλημένο ομιλητή τον καθηγητή γενετικής Φώτη Καφάτο (Imperial College of London).
Συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες από τον Ελλαδικό χώρο την Ευρώπη (Ph.Calder,Southampton University) και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. (M.Tzagournis και Χ.Μπουντούλας, The Ohio State University και M.Landzberg, Harvard University).
Έγινε ανάλυση των νεότερων δεδομένων που αφορούσαν την διαγνωστική προσέγγιση και θεραπευτική αντιμετώπιση και θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου,των αρρυθμιών των λοιμώξεων,του δέρματος,των νοσημάτων του γαστρεντερικού,του αναπνευστικού, του μυοσκελετικού και του ουροποιητικού συστήματος.
Παρουσιάστηκαν δεδομένα που αφορούσαν τις χειρουργικές επεμβάσεις, την αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου και την παιδιατρική.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι διαλέξεις που αφορούσαν την μη χειρουργική αντιμετώπιση των συγγενών καρδιοπαθών, τον ρόλο νέων ορμονών στο μεταβολισμό και τον σακχαρώδη διαβήτη, στα μέσα άμυνας του οργανισμού, στα αποτελέσματα της κλινικής έρευνας στην καθημερινή πράξη, στην παραδοσιακή ελληνική διατροφή στην πρόληψη των χρόνιων νοσημάτων στα χαρακτηριστικά παθήσεων όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας στην Κρήτη αλλά και νεώτερα δεδομένα που αφορούσαν στην εξωσωματική γονιμοποίηση.
Πέραν αυτών το πρόγραμμα περιελάμβανε συζητήσεις σε θέματα άσκησης της Ιατρικής, της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Εντύπωση προκάλεσε η παρουσίαση κατά την τελετή έναρξης, ηχοράματος από τον εκ των πρωτεργατών των Παγκρήτιων Ιατρικών Συνεδρίων Ε.Καθηγητή Οφθαλμολογίας Κο Γεώργιο Μαρκάκη.
Ιδιαίτερα καταγράφηκε η παρουσία νομικών σε στρογγυλά τραπέζια με θέματα που αφορούσαν νομικά (αστική και ποινική ευθύνη) και ηθικά διλήμματα.
Στις καινοτομίες του Συνεδρίου περιλαμβάνονταν ειδικά κλινικά φροντιστήρια και video sessions ενώ σημαντική ήταν η συμμετοχή νοσηλευτικού προσωπικού και ειδικών σε θέματα Διοίκησης των μονάδων Υγείας.
Στο συνέδριο πραγματοποιήθηκε επίσης Ιατρική μουσειακή έκθεση από το Μουσείο της Ιστορίας της Ιατρικής. Η αξιόλογη αυτή προσπάθεια την επιμέλεια της οποίας είχε ο αείμνηστος Εμμανουήλ Δεττοράκης απετέλεσε ένα σημαντικό γεγονός με πολύ ενδιαφέροντα εκθέματα της άσκησης της ιατρικής από τους Μινωικούς χρόνους.
Κατά την διάρκεια του συνεδρίου απενεμήθησαν δυο βραβεία για τις καλύτερες εργασίες από ειδική επιτροπή κρίσεων. Το βραβείο Ο.Καλλιγιάννη και το βραβείο της Ιατρικής Εταιρείας Ηρακλείου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν το πρώτο Παγκρήτιο συνέδριο που μοριοδοτήθηκε σύμφωνα με τα κριτήρια EAC-CME-UEMS με 21 μόρια συνεχιζόμενης Ιατρικής εκπαίδευσης.
Από το 2007 η ΙΕΗ άρχισε τη παρουσίαση ενδιαφερόντων κλινικών περιστατικών για τα μέλη και τους ιατρούς του Ηρακλείου στα γραφεία της Εταιρείας.
Στις 7/3/2007 διοργανώθηκε επιστημονική συνάντηση με θέμα “Φαρμακοκινητική και Φαρμακοδυναμική αντιμικροβιακών. Σύγχρονη προσέγγιση στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων.”
Η ΙΕΗ συμμετείχε στις 25/4/2007στην επιστημονική ημερίδα που διοργάνωσε το Ελληνικό ίδρυμα οστεοπόρωσης με θέμα “Ο Ρόλος του ασβεστίου και της βιταμίνης D στη πρόληψη και θεραπεία της οστεοπόρωσης”
Το 2008 συνεχιστήκαν οι επιστημονικές συναντήσεις στα γραφεία της εταιρείας με τη παρουσίαση ενδιαφερόντων κλινικών περιστατικών.
Στις 4 και 5 Απριλίου 2008 διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης διημερίδα σε συνεργασία με την ΙΕΗ και την ένωση ιατρών παθολόγων Κρήτης.Το επιστημονικό πρόγραμμα περιελάμβανε ομιλίες και στρογγυλά τραπέζια με έμφαση στη παθοφυσιολογία τις κλινικές επιπλοκές και την σύγχρονη αντιμετώπιση της αθηρωματικής νόσου.
Στις 7/5/2008 με συντονιστή τον αντιπρόεδρο της ΙΕΗ και σε συνεργασία με την Ενωση Παθολόγων Κρητης διοργανώθηκε εκδήλωση με θέμα “Νεώτερες εξελίξεις στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ”.
Στις 6/6/2008 πραγματοποιήθηκε επιστημονική εκδήλωση με θέμα ,”Η θέση του λειτουργού υγείας απέναντι στο ζευγάρι με σεξουαλική δυσλειτουργία”.
Στις 4/10/2008 σε συνεργασία με την εταιρία νόσου Alzheimer και το Βενιζέλειο ΓΝΗ πραγματοποιήθηκε συμπόσιο με θέμα “Προβλήματα 3ης ηλικίας-Σύγχρονες απόψεις”.
Στις 8/10/2008 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα”την πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου και την αντιμετώπιση παραγόντων κινδύνου σύμφωνα με τα δεδομένα των κλινικών μελετών” σε συνεργασία με την Ελληνική εταιρεία Αθηροσκλήρωσης και την Ένωση Παθολόγων Κρήτης.
Η ΙΕΗ συμμετείχε στην επιστημονική και συμβουλευτική επιτροπή του 14ου Παγκρήτιου ιατρικού συνεδρίου που έλαβε χώρα στο Ρέθυμνο στις 28/10 έως και 1/11/2008.
Συμμετοχή της ΙΕΗ στο 4ο συνέδριο παθολογίας που διοργάνωσε η Πανεπιστημιακή Παθολογική κλινική από 29-31/10/2009 με θεματολογία “Σύγχρονες τάσεις παθολογίας”.
Στις 6/5/2009 πραγματοποιήθηκε επιστημονική εκδήλωση με θέμα “τη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη και τη μείωση των επιπλοκών”.
Με θέμα τη “Καρδιαγγειακή προστασία-νεώτερα δεδομένα “στις 7/10/2009 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση, ενώ στις 18/11/2009 σε συνεργασία με την Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Κρήτης παρουσιάστηκαν “δεδομένα, προβληματισμοί και λύσεις στην αντιαιμοπεταλιακή αγωγή”.
Στις 19/5/2010 διοργανώθηκε επιστημονική εκδήλωση με θέμα “Νεώτερες εξελίξεις στην αντιμετώπιση των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια”.
Τον Οκτώβριο του 2010 σε συνεργασία με την Εταιρία Νόσου Alzheimer διοργανώθηκε η 2η Διεπιστημονική συνάντηση για την νόσο Alzheimer και συναφών διαταραχών.
Με θέμα την “Θεραπεία της Διπολικής Διαταραχής” διοργανώθηκε στις 26/1/2011 επιστημονική εκδήλωση.
Στις 13/4/2011 η Ιατρικη Εταιρεία Ηρακλείου διοργάνωσε Ημερίδα που αφορούσε τα νεώτερα δεδομένα για τα Βλαστοκύτταρα και τις σύγχρονες εφαρμογές τους στην Ιατρική. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Αιματολογική και Ορθοπεδική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.
To 2012 η Ιατρική Εταιρεία Ηρακλείου συμμετείχε στην 18η Επιστημονική Διημερίδα με θέμα την πρόληψη και αντιμετώπιση του Καρδιακού κινδύνου(27-28/4/2012).
Συνεργάστηκε με την εταιρεία Ν.Alzheimer στην διοργάνωση της 3ης Διεπιστημονικής συνάντησης για την νόσο Alzheimer και συναφών διαταραχών(28-30/9/2012).
Η Ιατρική Εταιρεία Ηρακλείου συμμετείχε στον σχεδιασμό και διεκπεραίωση της μελέτης σχετικά με τα αίτια καθυστερημένης προέλευσης ασθενών με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου σε Νοσοκομεία στο Νομό Ηρακλείου, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Rural and Remote Health το 2010.
Στην Ιατρική Εταιρεία Ηρακλείου έχει ανατεθεί στις 28/10/2012 η διοργάνωση του επόμενου (17ου Παγκρήτιου Ιατρικού Συνεδρίου ).
Στις 27 Ιουνίου 2013 πραγματοποιήθηκε επιστημονική εκδήλωση – ενημέρωση του κοινού, με θέμα την υπογονιμότητα, την αιτιολογία της και τη σύγχρονη αντιμετώπισή της.
Ομιλητές ήταν οι:
κος Αντ.Μακρυγιαννάκης, Καθ.Μ/Γ Παν.Κρήτης
κος Μιχ.Τσιχλάκης,Ουρολόγος
κα Αθ.Σπανάκη, Βιοπαθολόγος
Στις 25/11/2013 πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση στην αιθουσα “Ανδρόγεω” του Δήμου Ηρακλείου με θεμα : “Ο θυρεοειδής και οι παθήσεις του” με ομιλητές τον Αθανάσιο Σουβατζόγλου Ομότιμο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μονάχου, τον Μιχάλη Μπούκη, Ενδοκρινολόγο, Διδάκτωρ του Παν/στημίου Αθηνών, τον Ανδρέα Μαργιωρή Καθηγητή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης,τον Γιάννη Ιεραπετρίτη Ενδοκρινολόγο,την Σοφία Κακουράκη Επίκουρη Καθηγήτρια Πυρηνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης τον Ευθύμιο Καρακώστα,Χειρουργό, Δ/ντή ΕΣΥ και την Ελένη Δρακωνάκη Ακτινολόγο.