Από 9 έως 12/11/2006 διοργανώθηκε από την Εταιρεία το 13ο Παγκρήτιο Ιατρικό Συνέδριο (το μεγαλύτερο από πλευράς συμμετασχόντων συνέδριο στην Κρήτη έως σήμερα ) και απετέλεσε την κορυφαία εκδήλωση της Ιατρικής Εταιρείας. Το Συνέδριο περιελάμβανε όλες τις θεματικές ενότητες και ειδικότητες της Ιατρικής με σημαντικό αριθμό ερευνητικών εργασιών με τη μορφή ελεύθερων προφορικών ή αναρτημένων ανακοινώσεων.
Υποβλήθηκαν συνολικά 623 εργασίες από τις οποίες έγιναν αποδεκτές μετά από κρίση 545.(311 προφορικές ανακοινώσεις και 234 αναρτημένες-posters). Οι εργασίες προέρχονταν από όλο τον Ελλαδικό χώρο με τον κύριο όγκο από τα νοσοκομεία της Κρήτης και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.
Πραγματοποιήθηκε επίσης σημαντικός αριθμός :
1.Στρογγυλών τραπέζιων (17)
2.Κλινικών φροντιστηρίων (3)
3.Διεταιρικών συζητήσεων (6)
4.Διαλέξεων (14)
5.Δορυφορικών συμποσίων (7)
Τις εργασίες του Συνεδρίου,στην επίσημη τελετή έναρξης κήρυξε ο υφυπουργός Υγείας Αθανάσιος Γιαννόπουλος με προσκεκλημένο ομιλητή τον καθηγητή γενετικής Φώτη Καφάτο (Imperial College of London).
Συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες από τον Ελλαδικό χώρο την Ευρώπη (Ph.Calder,Southampton University) και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. (M.Tzagournis και Χ.Μπουντούλας, The Ohio State University και M.Landzberg, Harvard University).
Έγινε ανάλυση των νεότερων δεδομένων που αφορούσαν την διαγνωστική προσέγγιση και θεραπευτική αντιμετώπιση και θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου,των αρρυθμιών των λοιμώξεων,του δέρματος,των νοσημάτων του γαστρεντερικού,του αναπνευστικού, του μυοσκελετικού και του ουροποιητικού συστήματος.
Παρουσιάστηκαν δεδομένα που αφορούσαν τις χειρουργικές επεμβάσεις, την αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου και την παιδιατρική.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι διαλέξεις που αφορούσαν την μη χειρουργική αντιμετώπιση των συγγενών καρδιοπαθών, τον ρόλο νέων ορμονών στο μεταβολισμό και τον σακχαρώδη διαβήτη, στα μέσα άμυνας του οργανισμού, στα αποτελέσματα της κλινικής έρευνας στην καθημερινή πράξη, στην παραδοσιακή ελληνική διατροφή στην πρόληψη των χρόνιων νοσημάτων στα χαρακτηριστικά παθήσεων όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας στην Κρήτη αλλά και νεώτερα δεδομένα που αφορούσαν στην εξωσωματική γονιμοποίηση.
Πέραν αυτών το πρόγραμμα περιελάμβανε συζητήσεις σε θέματα άσκησης της Ιατρικής, της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Εντύπωση προκάλεσε η παρουσίαση κατά την τελετή έναρξης, ηχοράματος από τον εκ των πρωτεργατών των Παγκρήτιων Ιατρικών Συνεδρίων Ε.Καθηγητή Οφθαλμολογίας Κο Γεώργιο Μαρκάκη.
Ιδιαίτερα καταγράφηκε η παρουσία νομικών σε στρογγυλά τραπέζια με θέματα που αφορούσαν νομικά (αστική και ποινική ευθύνη) και ηθικά διλήμματα.
Στις καινοτομίες του Συνεδρίου περιλαμβάνονταν ειδικά κλινικά φροντιστήρια και video sessions ενώ σημαντική ήταν η συμμετοχή νοσηλευτικού προσωπικού και ειδικών σε θέματα Διοίκησης των μονάδων Υγείας.
Στο συνέδριο πραγματοποιήθηκε επίσης Ιατρική μουσειακή έκθεση από το Μουσείο της Ιστορίας της Ιατρικής. Η αξιόλογη αυτή προσπάθεια την επιμέλεια της οποίας είχε ο αείμνηστος Εμμανουήλ Δεττοράκης απετέλεσε ένα σημαντικό γεγονός με πολύ ενδιαφέροντα εκθέματα της άσκησης της ιατρικής από τους Μινωικούς χρόνους.
Κατά την διάρκεια του συνεδρίου απενεμήθησαν δυο βραβεία για τις καλύτερες εργασίες από ειδική επιτροπή κρίσεων. Το βραβείο Ο.Καλλιγιάννη και το βραβείο της Ιατρικής Εταιρείας Ηρακλείου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν το πρώτο Παγκρήτιο συνέδριο που μοριοδοτήθηκε σύμφωνα με τα κριτήρια EAC-CME-UEMS με 21 μόρια συνεχιζόμενης Ιατρικής εκπαίδευσης.
Δείτε εδώ το πρόγραμμα του συνεδρείου.
